Love

Nu vet vi varför lilla Love har så ont.. Han har något som kallas Hand-, fot- och munsjuka, kan även kallas Höstblåsor eller Enterovirus.
Det orsakas av ett virus som heter coxsackievirus. Du blir smittad när du kommer i kontakt med andra som bär smittan. Viruset sprids via näsa, svalg och blåsor. Smitta kan också föras vidare via avföring. Har du en gång blivit smittad är du som regel immun, motståndskraftig, mot viruset. Det är därför som sjukdomen främst förekommer hos barn.

Blåsor bildas i mun och svalg och ibland runt munnen. Blåsorna kan också finnas på händer, fötter och på skinkorna. Sjukdomen kan ge lite feber.

Det kan vara svårt att undvika höstblåsor eftersom det är en mycket smittsam infektion. Att tvätta händer ofta och undvika kontakt med sjuka kan hjälpa, men ofta har den som blir sjuk redan hunnit smitta andra innan sjukdomen bryter ut.

Blåsorna i munnen svider och kan göra ont. Det kan därför vara svårt för barn att äta. Prova mat som är lättare att få i sig som soppa, filmjölk, kräm eller glass. Små barn kan behöva matas med sked. Är man frisk i övrigt gör det inget om man äter lite mindre under några dagar. Det viktigaste är att få i sig vätska.

Ibland kan det göra så ont att det är svårt att äta och sova. Då kan det vara bra med smärtstillande och febernedsättande medicin mot febern.


Kommentarer
Postat av: Helena

Stackarn! Hoppas de går äver snart. Loke har inget än?

2008-07-21 @ 20:20:04
Postat av: Angelica

Tilda hade det förra året tror jag. Men hon hade inga problem med o äta vad jag minns. Krya på han :-D

2008-07-21 @ 20:48:43
URL: http://betongmorsa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0